mandag den 13. februar 2012

Det er så moderne med udfordringer

... men jeg har altså problemer.
 
Ja, jeg ved godt det nærmest er et fy-ord, det der problem. Næ, i dag har vi alle sammen udfordringer og ingen problemer - sludder ...
 
Hvorfor er det, at et gangske enkelt ord som problem, er blevet så problematisk, at vi ligefrem skal finde et andet ord for det?
 
Det vil jeg finde ud af, så jeg har slået Problem op i Wikipedia (vores alle sammens moderne ordbog). Her står:
 
Et problem er en opgave eller et spørgsmål, som ikke er besvaret umiddelbart. Når opgaven er klaret eller når svaret kendes, er problemet løst.

Et problem kan derfor defineres som spændingen mellem en faktisk tilstand og en ønsket tilstand og kan berøre alle områder af menneskelig virksomhed. Nogle problemer er lette at løse, andre er mere vanskelige, og nogle uløselige.

Der kan være stor forskel på, hvordan objektive problemer opfattes. En pessimist ser typisk på problemer som større eller mindre forhindringer på vejen mod det mest ønskværdige. En optimist ser på problemer som interessante udfordringer. I moderne managementsprog har ordet en sådan klang af udfordring.

Aha, der har vi hele missæren, fordi vi er underlagt management - i stedet for ledelse - og vi i management skal være så positive, har vi altså ikke længere problemer, men kun udfordringer.

Men selv om jeg langt fra er pessimist - nærmest det modsatte, eller i hvert fald det jeg kalder realistisk optimist - vil jeg alligevel holde fast i, at jeg til tider har problemer - nå ja, og til andre tider udfordringer - men jeg vil have lov til at have problemer.

Har du problemer eller udfordringer? og hvis du har haft nogen i dag, så håber jeg de nu er løst :o)

16 kommentarer:

 1. Hehe.. Ja det er et problem at udfordringerne også skal håndteres.. :-)du må have en god og problemfri aften Anette.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig lige det det er ;o)
   KH Anette

   Slet
 2. Udfordring er en positiv tilgang til noget der skal løses.
  Problem er noget andre ikke gider høre om.
  Men jeg har nu også problemer frem for udfordringer. Jeg er nok bare lidt gammeldags og under uddannet (ihvertfald inden for management...) ;0)

  Håber dine problemer kan løses uden for megen tænderskæren.
  kh Kari

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kari, nogen gange er det ok at være gammeldags ;o) - og hvis nogen ikke gider høre om ens problemer, er det nok bare ikke dem, der er de bedste venner - de gider nemlig altid.
   Jeg skal nok få løst mine problemer uden at slidet tænderne helt ned :o)
   KH Anette

   Slet
 3. tænk det har også irreteret mig at man ikke må sige problemer på arbejdspladsen, det er negativt!!!!...Nej det behøver det jo ikke at være, håber du får klaret dine store som små...;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Annemarie, nej det behøver jo ikke være negativt, men det er den klang det efterhånden har fået, og ingen går jo igennem livet uden problemer. Det er måden vi håndterer dem på, der er afgørende.
   KH Anette

   Slet
 4. Der går nemt inflation i ord. Jeg kender mange eksempler på, at ord erstattes af andre - neger hedder fx nu sort. I bund og grund ændrer det ikke så meget, men ve den, der træder ved siden af :-) KH

  SvarSlet
  Svar
  1. Madame, du har helt ret, det ændrer ikke så meget, men er mest et spørgsmål om at kunne begå sig - godt jeg er blevet så gammel, at jeg ikke altid føler jeg behøver følge moden - hverken ord- eller tøj-moden :o)
   KH Anette

   Slet
 5. Ja problemer er jo ikke altid negativt... og det tror jeg vi alle har... altså problemer ind i mellem... Knus May Britt

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja problemer har alle - forhåbentlig - de er jo med til at sætte det gode i perspektiv.
   Knus - håber snart vi ses :o)

   Slet
 6. Jeg tror mine udfordringer og problemer er delt ligeligt. Jeg bruger begge ord i flæng. På min arbejdsplads må vi gerne have problemer, bare de er til at løse :-) Lige nu har jeg store problemer, på arbejdet, fordi min pc er stået af, men der er håb forude :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er godt at kunne bruge begge ord, hver ting til sin tid :o) Jeg håber du får løst problemet med din pc på arbejde, de er jo efterhånden uundværlige, alt efter job selvfølgelig. Men jeg ville være stort set arbejdslammet uden min pc.
   KH Anette

   Slet
 7. Så veltalt Anette!
  Eller måske rettere velskrevet. Jeg personligt, hader management bull-shit.
  Tak for indlægget, og god weekend:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Kim, dejligt ikke være alene om at holde fast i sproget.
   Også god weekend til dig.
   KH Anette

   Slet
 8. Ha, ha Anette, kan så udmærket følge dig, som coach er det bandlyst at tale om problemer, altid udfordringer, og på et tidspunkt var jeg selv dødtræt af udtrykket, sålænge man forsøger at få dem løst, det må være det vigtigste :-)
  KH Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis, når bare man ikke gemmer problemer eller udfordringer væk, men forsøger at løse dem, er det ligegyldigt, om vi kalder dem det ene eller det andet.
   KH Anette

   Slet