søndag den 9. oktober 2011

Lille pige eller lille prinsesse

Nogen gange bliver jeg bare så glad for, at jeg bor i Danmark, og at vi for det meste er et folkefærd med fødderne plantet godt i den muldne jord og en rimelig sund fornuft.

I går var jeg ude og fotografere børneportrætter, noget familie skulle bruge nye billeder til julegaver osv. Der var en lille pige på ½ år, storebror på knapt 2 år og en dejlig pige på 3 år. Det tog mange timer - læs 6 - for at børnene kunne føle sig godt tilpas, fik tid til en kiks eller ostehaps ind imellem eller en lille løbetur, for så igen at være klar til at sidde stille lidt.

Alt imens fotografen lå på gulvet i alle mulige - og umulige - stillinger for at komme i den rette højde med børnene. Ja jeg ved ikke, hvorfor jeg altid skal ned og kravle rundt, når jeg fotograferer, men når nu motivet er i gulvhøjde, må fotografen også derned. Nå det var et sidespring. Vi havde en dejlig dag med en masse børnesjov.

Da jeg kom hjem, var jeg til gengæld helt mørbanket i mine mavemuskler - tænk jeg har sådan nogle - og min ryg og arme/skuldre, så det blev til en eftermiddag og aften i sofaen med fjernbetjeningen i hånden. Og det var her, jeg blev så glad for vores holdning i lille Danmark.

Jeg fik stillet ind på programmet Lille Miss America, Rock Star Divas And Dolls. Normalt skifter jeg hurtig kanal fra sådan et program, men i går blev jeg alligevel lidt fanget af det og måtte prøve at forstå - eller bare sætte mig ind i - deres tankegang. Behøver jeg sige, at det ikke lykkedes overhovedet.

Det handler om USAs skønhedskonkurrencer for børn fra 19 mdr. til 9 år - ja jeg skrev nitten måneder. Jeg bliver altså helt dårlig, når jeg ser små børn på 1½ år blive smurt ind i makeup og klædt ud som dukker for at blive vist frem.

Eller når en mor fortæller, at hendes lille pige elsker sine spray tannings - som for øvrigt blev udført af en lokal bil-lakerer på værkstedet - og man så ser en lille pige på under 3 år, der står og græder og hopper ned fra skamlen, blot for at blive hevet op igen. Mor fortæller stolt, at den lille pige i den alder er blevet spayet med selvbruner - og nu kan jeg ikke huske om det var 20 eller 50 gange - men een gang er allerede for meget. Jeg får ondt i hjertet.

Eller den meget bestemte lille Olivia på 3 år, der i den grad råbte og skreg ad sin mor og bad hende gå i skammekrog - altså moderen. Moderen kommenterede, at hun ikke var flov, Olivia er jo kun 3 år, og hun syntes det er dejligt, at hun har sin egen personlighed og kan udtrykke den. Tak for kaffe, det skal nok blive godt, når hun bliver teenager.

Og så bliver de små prinsesser sendt ind på scenen i deres spay-tan, makeup, kunstige øjnvipper og hårlak iført alt fra bikini, overdådige flæsekjoler - der ikke skal for tæt på åben ild - og rock-outfit. De ligner kunstige dukker, der kan trækkes op og bevæge sig. Og dommerne bedømmer deres personlighed og de udvalgte krones. Jeg får igen ondt i hjertet.

Og så tænker jeg på de 3 dejlige børn, jeg har været sammen med hele dagen. Glade, naturlige og i afslappede omgivelser. Der var ingen vindere, men der var absolut heller ingen tabere. Alle var glade og rolige. Når de ville fotograferes gik de ind på klædet, og når de ikke ville gik de ud - og så kom de tilbage, når de igen ville fotograferes. Og de vil gerne fotograferes, men de vil også gerne lige krammes af mor eller far og lege med den blå traktor.

Mor til den store pige syntes ikke den blå traktor skulle med på billederne, men det er lige meget, for når vi har taget 3 billeder med traktoren, er den alligevel blevet uinteressant, og så sletter vi bare de billeder - pyt - vi har en glad pige, og vi al den tid, der skal til. Og 3 børn der bliver elsket og krammet af mor og far - og fotografen.

Godt vi bor i et land, hvor vi tager stilling til, hvad vi putter i ting, vi giver og bruger til små børn. Og så ved jeg godt, at vi også herhjemme er godt på vej med Børne MGP og alt muligt andet, men jeg håber sandelig aldrig, at vi kommer så langt ud.

9 kommentarer:

 1. Jeg sidder og er lige ved at kaste op over din fortælling... det er slet ikke til at fatte, at det sker. Børn skal være børn, ikke udklædningsdukker.

  SvarSlet
 2. Jeg er også lige ved at kaste op når jeg ser de stakkels børn, og hvor mødrene hårdnakket påstår at deres børn skam elsker livet som mannequindukke..Føj for pokker..Men bortset fra det så lyder det til at have været en hyggelig fotodag med dejlige børn...God søndag aften til dig..;D

  SvarSlet
 3. Jeg så heldigvis ikke den omtalte udsendelse, men jeg får ondt i maven over, at læse din beretning. Det er så langt ude at udsætte børn for den slags konkurrencer.
  Din fotodag med børnene lyder meget mere sund og god for alle parter, måske lige på nær dine mavemuskler.. :-)

  SvarSlet
 4. Jeg er helt enig med dig - det er forkasteligt at udsætte børn for sådan noget. Jeg har læst om det før, og for få år siden døde et af disse børn i en meget omtalt mordsag.
  Ak ja, der er sandelig en anden mentalitet i USA ...
  Kh

  SvarSlet
 5. Fru Olsen: Fuldstændig enig, børn skal være børn.

  Annemarie: Ja man undrer sig over at mødrene står og siger at børnene elsker det, samtidig med at barnet står og græder. Ser de slet ikke deres børn, men kun deres egne ambitioner? Det er helt galt. Men ja, jeg havde en dejlig dag med de børn jeg var sammen med.

  Inge: Normalt slår jeg også væk, for det er så grotesk. Ja det var en dag på børnenes præmisser. Og så lider jeg bare lidt med nogle ømme muskler :o)

  Madame: Ja det er en anden mentalitet, som jeg aldrig håber vi får hertil. Tænk drive det så vidt, at børn kan miste livet.

  KH Anette

  SvarSlet
 6. Det er direkte uhyggeligt.

  Og denne udstilling af babyer forklædt som voksne er i mine øjne med til at fremme pædofili. De skal IKKE være voksne - det er børn.

  Min prinsesse (12år) er netop lige blevet fotograferet - og hun skulle sminkes først. Det kan stort set ikke ses.
  Make up artisten sagde - vi laver hende ikke til en Baby face i stil med Brooke Shields.. Ved ikke om du husker billeder af Brooke som 10årig i et badekar - med fuld krigsmaling. Horribelt.

  SvarSlet
 7. KongMor: Du har helt ret, de skal være børn og ikke ligne små voksne.

  Jeg har set billedet af din datter, det er meget smukt og hun ser dejligt naturlig ud.

  Og ja, det kan være nødvendigt at sminke lidt, bl.a. for ikke at få blanke områder i pande og på næse, men det skal stadig se naturligt ud.

  Det er efterhånden også blevet meget almindeligt at lægge et såkaldt hollywood-filter hen over billederne, så forsvinder/udglattes alle rynker og skygger og "modellen" kommer til at ligne netop en babyface. Men hvem vil have sådan et billede hængende og så gå rundt i samme stue med sine rynker og grå hår - det hænger da ikke sammen.
  KH Anette

  SvarSlet
 8. Tak spids for en griner jeg fik der. "Hollywood-filter", og så er rynkerne væk. Jeg elsker sådanne udtryk. De er spot-on, alle ved hvad der menes, og når de opleves første gang får de oftest smilet frem.
  Er helt enig i dine betragtninger, og måtte bare lægge en kommentar nu hvor du sådan fik mig til at skraldgrine:)

  SvarSlet
 9. Hej Kim
  Alle kommentarer er hjertelig velkommen også de grinende - eller især de grinende.

  Udtrykket kommer faktisk fra en professionel fotograf vi havde hyret på min arbejdsplads. Alle lederne skulle portrætteres til vores hjemmeside osv. og de fik alle en gang hollywood-filter - de lignede simpelthen nogle gråhårede syttenårige. Det så helt tåbeligt ud - og de betalte oven i købet penge for det!

  Nu tager jeg en del af portrætterne, så ligner billederne da de portrætterede, og man kan se vi har voksne mennesker i vores ledelse.

  :o) Smilende hilsen Anette

  SvarSlet